Mitől különleges a víz nálunk?

Medencéink saját termálforrásunkból nyerik a vizet. A termálforrások felhasználásának Pathon nagy hagyománya van. Már a 13. századból származó iratok is említik a gyógyhatású, melegvizű forrásokat, fürdők létezéséről pedig már a római időkből is vannak adataink.

A pathi források jótékony termálvizét Bél Mátyás is említi művében. Nedetzky gróf a forrásnál kádakat építtetett, amelyekben sikeresen gyógyulhattak a végtagbetegségekben szenvedők. 1953. október 10-én Dr. Ondrej Stollman javaslatára a pathi termálforrást és környékét védet területté nyilvánították. Az egyik kút a Path községtől kb. 1 km-re északkeletre található termáltó mellett található. A forráshoz 1953-ban fúrtak le, és 10 x 20 méteres, legfeljebb 2 m mély tavat alkot.

Egy másik ásványvízforrás a termáltó közelében található. Valójában a hidrotechnikai paraméterek javítása (nagy kezdősebesség) érdekében kialakított páros kútról van szó.   A kút 160 m mély, de mindössze 146 m mélységbe van beágyazva. A víz 26,9 °C.

A harmadik forrás a termáltó előtti mezőn, a fürdő irányában tör elő. A kút 1982-ben épült az üdülőközpont használatára. 170 m mély, és meghagyták benne az acélgerendákat. A termálvíz a kútból saját nyomása által tör fel. Hőmérséklete eléri a 26,2 °C fokot.

A pathi termálvíz szénhidrogénekben, kalciumban, magnéziumban és szulfátokban gazdag, ennek köszönhetően nagyon kedvező hatással bír a mozgásszervekre és a mozgásszervi megbetegedésekre.

A kb. 35 °C hőmérsékletű termálvízben történő ellazulás nyugtató hatást gyakorol a szervezetre, elősegíti a hőáramlást főként a végtagokba, melyek általában hidegebbek. A testhőmérséklet emelkedése jelentősen felgyorsítja a biokémiai változásokat a szervezetben – növekszik a szervezet oxigénfogyasztása és széndioxid-kibocsátása, javul az izmok, az ínszalagok és a kötőszövetek rugalmassága és egyúttal csökken az izmok feszessége, növekszik a bőr és a test vérellátása a felvett hő következtében.

A Wellness Hotel Patince**** medencevilága termálkútból származó víz felhasználásával kialakított medenceegyüttes, melynek speciális kialakítása biztosítja, hogy egészségi és higiéniai szempontból megfelelő legyen. Medenvilágunkban találhat számos attrakcióval, pl. vízi masszázsasztallal, vízágyúkkal, fúvókákkal, nyakzuhannyal, vadvízi sodrással ellátott tágas élménymedencét, pihenőmedencét, jacuzzit és gyerekmedencét is.

MEDENCEVILÁG