PATINCE SZÍVE – A TERMÁLVÍZ

Medencéinkben saját termálvizünket használjuk. A gyógyvíz felhasználásának Patincében hosszú hagyománya van.
Már a 13. században is leírták az itt található források gyógyító tulajdonságait és azt, hogy már a római korban is volt itt fürdő.

A patincei termálvíz hatását az emberi szervezetre Bél Mátyás is leírta egyik művében. Gróf Nedetzky a forrás körül kádakat épített, melyekben sikeresen kezeltek mozgásszervi megbetegedéseket. Dr. Andrew Stollman javaslatára 1953. október 10-én a patincei termálforrást és annak kornyékét védett területté nyilvánították. Az egyik kút a termál tó közelében található, mintegy 1 km-re, északkeletre a falutól. A forrást 1953-ban fúrták, egy 10 x 20 m-es medencét tolt meg, melynek max. mélysége 2 m.

Egy másik forrás a termál tó közelében található. Ez valójában egy kettős fúrás, mely a vízmű műszaki paramétereinek javítása céljából épült (magas bemeneti sebesség). A fúrás 160 m mély, azonban csak 146 m mélységig beépített. A víz hőmérséklete 26,9 ° C

A harmadik forrás a réten ered, a termál tó előtt a fürdő irányában. A fúrat 1982-ből épült a strand igényeinek kielégítésére. 170 m mély és acélbetéttel rendelkezik. A termálvíz a kútból saját túlnyomásának köszönhetően szivárog. Hőmérséklete 26,2 °C.

A patincei termálvíz nagy mennyiségben tartalmaz hidrogén-karbonátokat, kalciumot, magnéziumot és szulfátokat, ennek köszönhetően nagyon pozitívan hat a mozgásszervi megbetegedések ellen. A kb. 35 °C fokos termálvízben való pihenés nyugtatóan hat a szervezetre, különösen támogatja a hőbevitelt a végtagokba, melyek mindig hűvösebbek a test többi részénél. A növekedő testhőmérséklet hatására jelentősen felgyorsulnak a szervezet biokémiai változásai – a megnövekedett oxigénfogyasztás és szén-dioxid kibocsátása növeli az izmok, szalagok és a kötőszövet rugalmasságát, ezáltal csökkenti az izom feszülését, fokozza a bőr és a test vérkeringését.

A Wellness Hotel Patince **** medencevilága egy medence- komplexum olyan termálvizű kút felhasználásával, melyet speciálisan kezelünk, így megfelel minden higiéniai és egészségügyi elvárásnak.