Chystáte sa schudnúť po Vianociach? Tu sú tipy nášho šéfkuchára! + Recept

 

Ak sa sviatky pokoja, oddychu a dobrého jedla sa ukázali aj na vašej váhe, nezúfajte. Ako prvé je nutné uvedomiť si, že kilá odídu tak, ako prišli. Po jednom dni plného zdravej stravy sa ich však určite nezbavíte. Pridajte do svojho jedálnička viac zeleniny a aspoň 20 minút pohybu. Prečítajte si niekoľko zaujímavých rád nášho šéfkuchára a inšpirujte sa jeho zdravým receptom na kuracie stehná s pohánkovo-zeleninovým šalátom.

 

Zabudnite na diéty

Na internete, ako aj v časopisoch nájdete množstvo diét, vďaka ktorým schudnete 3 kilá za týždeň. Tieto diéty však spôsobia vyhladovanie, čím sa spomalí funkcia metabolizmu. Výsledkom tak budú ďalšie kilá navyše. Okrem toho sa budete cítiť unavení a bez energie. Matematika chudnutia je však veľmi jednoduchá: musíte spáliť viac kalórií ako prijmete. Čo hovoríte, žiadna ťažká rovnica, však?

Zdravá strava neznamená jesť len jeden šalátový list denne. Veľa ľudí, ktorí prešli na zdravú stravu prekvapí množstvo jedla, ktoré zjedia. Bohaté raňajky, plný tanier na obed i večeru a popri tom hrsť orieškov či sušeného ovocia sú receptom na zdravie. Vaša strava by mala byť bohatšia o bielkoviny, vlákninu a vitamíny.

 

Zdravé a chutné jedlo od šéfkuchára z Patiniec

Foto:Unsplash.com

 

20 minút denne zvládne každý

Okrem jedla je dôležité pravidelné cvičenie. Tu taktiež platí pravidlo zlatej strednej cesty. Nemusíte tráviť hodiny vo fitness centrách, stačí 20 minút rýchlej chôdze okolo domu. Ak sa vyberiete do fitness centra, neváhajte sa poradiť s osobným trénerom. Naučí vás správne cvičiť a poradí ako správne používať náradia a nástroje. Plávanie je skvelou voľbou, pretože pri tom nezaťažujete svoje kĺby. Počas pobytu vo Wellness Hotel Patince si okrem plávania môžete zašportovať vo fitness centre, kam máte neobmedzený vstup. Pre návštevníkov je taktiež pripravený čoraz obľúbenejší aqua aerobic alebo aquagym.

 

Pravidelné plávanie

Foto: Unsplash.com

 

Vo Wellness Hotel Patince sa snažíme našim klientom poskytovť kvalitné jedlá z najčerstvejších lokálnych surovín. Ponuku jedál si môžete pozrieť v našom á la carte jedálnom lístku, v dennom menu alebo si vybrať jedinečné sezónne špeciality. V prípade, ak trpíte intoleranciou alebo preferujete vegetariánske jedlá, radi vám vyhovieme.

So šéfkuchárom Wellness Hotela Patince Ferkom Košudom, sme sa porozprávali o zdravej strave a ako si ju rýchlo a jednoducho pripraviť u vás doma.

 

Šéfkuchár Wellness Hotela Patince − Ferko Košuda

Foto: Wellness Hotel Patince

 

Je pravda že pri varení zdravej stravy strávi človek hodiny za sporákom?

Nie je to vždy pravda, zdravé jedlo sa dá pripraviť rýchlo jednoducho a navyše bude aj chutné.

Je možné zmeniť tradičné slovenské jedlá na zdravé pokrmy?

Aj recepty vašej mamy či babky sa dajú urobiť moderne a zdravo. Obľúbené jedlo detí i dospelých sú jednoznačne palacinky. Keď ich pripravíte správne, nemusia byť také mastné, ťažké a presladené, ako ich častokrát poznáme. Ak cesto pripravíte zo špaldovej múky, ryžového mlieka a ovsených vločiek, môžete si bez výčitiek dať palacinky pokojne aj na raňajky. To isté platí aj pri príprave obedu či večere. Stačí, ak majonézu nahradíte bielym jogurtom alebo biele pečivo tým celozrnným. Vždy máte na výber.

Aké zdravé a chutné jedlo by ste na nedeľný obed pripravili vy?

Pripravil by som napríklad obľúbené kuracie stehná na pohánkovo-zeleninovom šaláte. Recept je naozaj jednoduchý a vyskúšať si ho môžete aj vy!

Kuracie stehná na pohánkovo-zeleninovom šaláte

Tu je môj recept:

Čo všetko na chutné kura potrebujeme?

  • 4 ks kuracích stehien bez kostí a kože
  • 2 kl soli
  • 1 kl mletého čierneho korenia
  • 1 kl mletého zázvoru
  • 1 kl sušeného cesnaku

 

Na prípravu šalátu si pripravíme:

  • 200 g pohánky
  • 300 g mrkvy
  • 1 ks cibule
  • 1 ks póru
  • 4 pl masla
  • Štipku morskej soli
  • Štipku kurkumy
  • 100 g strúhanej mozzarelly

 

Začíname variť:

Kuracie stehná opláchneme, dáme do hrnca a zalejeme vodou. Osolíme, okoreníme, pridáme zázvor a cesnak a varíme odkryté na miernom plameni 25 – 30 minút. V menšom hrnci zalejeme vodou pohánku a varíme ju asi 10 minút. Uvarenú pohánku precedíme a dáme do misky.

V hrnci od pohánky roztopíme maslo, pridáme nakrájanú cibuľu a opražíme. Potom pridáme nastrúhanú mrkvu, nakrájaný pór a zľahka pražíme dve minúty.

Hrniec odstavíme z tepla, do zeleniny primiešame pohánku, soľ, kurkumu a strúhaný syr. Podávame s teplým uvareným kuracím stehnom a čerstvými bylinkami.

 

Prajeme dobrú chuť!